James Webb a făcut încă o descoperire fascinantă. Cea mai nouă „creșă de stele” ar putea schimba tot ceea ce știam
Printre numeroasele obiective științifice ale telescopului spațial James Webb se numără șansa pe care astronomii și fizicienii o primesc cu priviri la studierea „creșelor de stele”.
Aceste pepiniere stelare nu numai că au o mare importanță științifică, dar sunt și spectaculoase, din punct de vedere vizual.
„Creșele de stele”, importante în studiile cercetătorilor
Cea mai recentă țintă a lui Webb este NGC 346, un grup de stele tânăr din Micul Nor Magellanic (SMC). Situat la aproximativ 210.000 de ani lumină de Pământ în constelația Tucana, NGC 346 a fost descoperit în 1826 de astronomul scoțian James Dunlop.
Folosind Instrumentul Mid-Infrared (MIRI), Webb a scos în evidență mult praf cosmic, format din elemente precum siliciu și oxigen.
Oamenii de știință au analizat observațiile obținute de Webb, inclusiv una care folosește camera cu infraroșu NIRCam, la începutul acestui an.
Ce au descoperit oamenii de știință cu ajutorul telescopului James Webb
Noua imagine MIRI, care prezintă o culoare reprezentativă, arată formațiuni albastre care urmăresc emisia de materiale precum silicați de praf și „moleculele chimice de funingine” cunoscute sub numele de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH).
„Rezultatele au implicații pentru înțelegerea galaxiilor care au existat cu miliarde de ani în urmă, în timpul unei ere din univers cunoscută sub numele de „amiază cosmică”, când formarea stelelor era la apogeu și concentrațiile de elemente grele erau mai scăzute, așa cum se vede în SMC. ” explică ESA.
Videoclipul pe care îl poți vedea mai jos compară imagini ale NGC 346 capturate în lumină vizibilă de camera avansată pentru sondaje a telescopului spațial Hubble, instrumentul NIRCam al lui Webb și instrumentul MIRI al lui Webb.